En blogg från Fem punkter AB, en webb- och reklambyrå.

Så skriver du bra rubriker på webben


Posted on 1st juni, by admin in Text. 4 Comments

En bra rubrik ska kännas som ett slag i magen…eller som en smekning över kinden 🙂 I en tid när det blir allt viktigare att skriva för att synas ser man allt för ofta rubriker som skrivs ”Om vår nya produkt” eller ”Information om vårt företag”. Skulle du ta en sådan rubrik till ett företag som jobbar med sökordsoptimering skulle de antingen skratta dig rakt i ansiktet, eller så skulle du bli deras största kund.

Det är inte lätt att skriva bra rubriker. Men det går. Ett grundläggande tips är att rubriken ska vara ärlig, aktiv och begriplig. Ärlig och begriplig kanske är självklart. Men vad menar jag då med aktiv? Jo, om en rubrik innehåller ett verb blir det lättare för hjärnan att förstå hela meningen! Det här kanske är självklarheter för dig, eller?

4 svar till “Så skriver du bra rubriker på webben”

 1. Johan Lindqvist skriver:

  Ge gärna lite exempel! Tänkte göra om min framsida under julen…

 2. Magnus Östberg skriver:

  Hej Johan
  Ett grundläggande tips är att rubriken ska ha täckning i texten. Har man inte det, tappar man i förtroende hos läsaren. Men som jag nämnde i inlägget är det viktigt att tänka aktivt. Rubriken ”Så skriver du bra rubriker på webben” är bättre än t.ex. ”Rubriker på webben” bara för att den första innehåller ett aktivt verb (skriver). Sedan behöver inte alla rubriker vara ”så gör du…” eller så.

  För att få variation i sina rubriker kan man också ställa en fråga. ”Hur skriver du bra rubriker på webben?”. Svaren levererar skribenten själv så klart.

  Tips nr 2 är att rubriken också måste vara begriplig. Och här handlar det naturligtvis om att fundera på (eller undersöka) vilka läsare man har. Har du t.ex. många fotografer som besöker din sida kanske du kan ha mer avancerade fototermer i rubriken än om det är vanliga konsumenter.

  Så mycket exempel kanske det inte blev, men jag kan återkomma i frågan.

 3. Kristoffer skriver:

  En annan aspekt är att väldigt många idag följer sajter och bloggar via en rss-läsare. Då är ofta rubriken det enda medel man har för att locka till sig ett klick.

  En annan klassisk rubrikvariant är ju ”5 bästa tipsen för att…”.From the Blog!

Inferis enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Han sökte jobb via Google!

Alec Brownstein ville ha ett jobb inom reklambranschen. Han valde en annorlunda lösning. Istället för att jaga rätt folk via telefon eller e-post kombinerade...

Så gör du bättre e-nyhetsbrev

Nyhetsbrev via e-post är knappast något nytt fenomen för dig som jobbar med marknadsföring. Men ibland blir man också förvånad över hur få företag...

Appar underlättar tillvaron i mobilen

Sommaren tycks helt ha tappat greppet om landet. Och med det kommer allvaret åter. För egen del kan jag konstatera att sommaren underlättats betydligt...