En blogg från Fem punkter AB, en webb- och reklambyrå.

Fullmäktigeprotokoll som tweets?


Posted on 3rd maj, by admin in Sociala medier. 3 Comments

En hand med tecknade ansikten på fingerspetsarna.

Samarbete nyckeln till framgång i sociala medier

Häromdagen kom Sveriges kommuner och landsting (SKL) med det glädjande beskedet att det är fritt fram för kommuner att använda sociala medier. Så långt är ju allt enkelt, men sedan då? I en kommun finns det ofta många som hävdar att de är kommunikativa genier och gör både bra och dåliga insatser för sin egen kommun. På informationsavdelningarna sliter man sig ofta i håret för att få rätsida på hela organisationens kommunikation. Om den ena avdelningen gör si, då kan inte den andra göra , då måste vi göra sa

Kontentan blir att det behövs någon form av intern strategi för att hålla ordning på alla de möjligheter som de sociala medierna skapar.

När internet gjorde sitt intåg i den kommunala sfären var det många småpåvar som gjorde egna försök att skapa en närvaro på nätet (för sin egen verksamhet). En del lyckades bra, en del lyckades sämre och en del misslyckades. Under de senaste tio åren har den utvecklingen stannat av och de allra flesta tycker det är bäst att ha en gemensam plattform (både tekniskt och strategiskt) för hela kommunen, oavsett verksamhet (även om man ofta tillåter någon form av särprofilering för konkurrensutsatta verksamheter).

På samma sätt är det nu viktigt att kommunerna faktiskt lyckas hålla sina kommunikativa genier i schack och få dem att inse att det är viktigt att allt hänger ihop. Att det går att nå och förstå kommunal information via många olika kanaler. Att det inte är bra om en del kommunal information bara finns i en facebook-grupp (och ingen annanstans). Därför har jag rafsat ner de fem första punkterna av strategisk karaktär som jag kunde komma på. Dessa är:

1. Samla allt kring den egna webben
Koppla ihop flöden av lediga jobb, nyheter, evenemang och allt annat som är viktigt och se till att det är lätt för användarna att dela med sig av detta från er webb. Se också till att din använding av sociala medier har ett tydligt syfte, som till exempel att dra trafik till den egna webbplatsen eller vad det nu kan vara.

2. Använd de sociala funktionerna maximalt
Spotify är ett bländande exempel på hur en egen produkt integrerats med till exempel Twitter och Facebook. Det behöver inte kosta skjortan att utveckla en egen iphone-app eller liknande.

3. Automatisera men behåll det personliga
RSS-flöden är guds gåva till webbredaktören. Med bra rss-flöden från olika delar av webben kan du automatisera mycket av arbetet med sociala medier. Risken är bara att det sociala försvinner och blir opersonligt, så det gäller att hitta en bra balans.

4. Fråga användarna vad de vill ha
Vill man ha fullmäktiges protokoll som tweets? Är månadens evenemang lämpligt att skicka ut som statusuppdateringar på fejjan? Fråga de som använder webben vad hur de vill ha sin information serverad. Eller gör ett test…

5. Se till att hålla koll på vilka som agerar på nätet för kommunens räkning
Den sista punkten är direkt snodd från SKL:s egna rekommendationer, men ska inte underskattas.

Vad tycker du? Hur ser den perfekta strategin ut för en kommun (när det gäller sociala medier).





3 svar till “Fullmäktigeprotokoll som tweets?”

  1. Ola Stålebrink skriver:

    Det är viktigt att vara tydlig som avsändare när man agerar inom sfären för sociala medier. Hittade följande artikel.
    http://cio.idg.se/2.1782/1.315106/sa-bygger-katrineholm-strategi-for-sociala-medier

  2. Magnus Östberg skriver:

    Jansson är något av en kändis i kommunsfären och har flera poänger i artikeln. Bland annat att man ska försöka följa den egna grafiska profilen så långt det är möjligt.

  3. […] This post was mentioned on Twitter by Magnus Östberg. Magnus Östberg said: vill ha fullmäktiges protokoll som tweets; http://www.fempunkter.se/sociala-medier/fullmaktigeprotokoll-som-tweets/. Eller? […]



From the Blog!

Inferis enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Han sökte jobb via Google!

Alec Brownstein ville ha ett jobb inom reklambranschen. Han valde en annorlunda lösning. Istället för att jaga rätt folk via telefon eller e-post kombinerade...

Så gör du bättre e-nyhetsbrev

Nyhetsbrev via e-post är knappast något nytt fenomen för dig som jobbar med marknadsföring. Men ibland blir man också förvånad över hur få företag...

Appar underlättar tillvaron i mobilen

Sommaren tycks helt ha tappat greppet om landet. Och med det kommer allvaret åter. För egen del kan jag konstatera att sommaren underlättats betydligt...